8 Aralık 2009 Salı

Nazmi Bilge


Tarih: 21 Şubat 1959 Yer: Alsancak Stadyumu, İzmir Saat: 15.15

22.02.1959 tarihli Milliyet gazetesinde Necmi Tanyolaç'ın maç yazısından alıntıdır..

- "K.Ahmet' in pasını Nazmi kafa ile önüne düşürdü ve topu penaltı noktasının biraz gerisinden dönerek attığı şaheser yarım vole ile Altay filelerine
gönderdi.( Dk.26 )"


Atılan bu gol Beşiktaş'ın Milli Lig' deki ilk golü olma özelliğine sahip. Golün sahibi ise Beşiktaş' ın unutulmaz kaptanlarından Nazmi Bilge.

10 Ekim 1934 yılında Trabzonda doğan Nazmi Bilge, futbola Trabzon İdmanocağı Kulübü' nde başlar. O zamanlar Trabzon' da İdmanocağı ve İdmangücü takımları arasında İstanbul' daki Fenerbahçe Galatasaray rekabetini aratmayacak ölçüdedir. Öyle bir boyuta ulaşır ki aralarındaki çekişme, Ocakçıklar ve Güçlüler diye şehrin ikiye ayrıldığı söylenir.

Renklerde rekabetin temelini oluşturduğundan o konuda boş geçilmez Trabzon' da. Ocaklılar sarı-kırmızı renklerinde ötürü Galatasaray' ı destekler. Güçlüler ise renkleri yeşil beyaz olmasına rağmen Fenerbahçe' yi destekler. İşte bu çekişmenin ortasında sarı-kırmızılı forma ile yer alır Nazmi Bilge.

O yıllarda adeta bir futbolcu fabrikası olan Trabzon' dan Nazmi Bilge ile birlikte birçok futbolcu, başta İstanbul kulüpleri olmak üzere çeşitli takımların yolunu tutar. 1954 yılında Beşiktaş' a transferi dayısı, 2 defa Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı yapan Hasan Polat sayesinde gerçekleştiğinde 20 yaşındandır genç Nazmi.

Kısa sürede dönemin en önemli santhafları arasında yerini alır. Hem kendini hem takımını başarıdan başarıya koşturan Nazmi Bilge, uzaktan attığı sert şutlar ve kullandığı etkili frikikler ile taraftarın gönlünde kısa sürede taht kurmayıda başarır. Oynadığı 268 maçta tam 158 gol atar. Kaydettiği gol sayısıyla Beşiktaş tarihinin en golcü futbolcuları listesinde bir diğer efsane Şükrü Gülesin' in ardından 6.sırada yer almaktadır.

Attığı onca golün yanında onu Beşiktaş tarihine altın harflerle yazdıransa, yukarıda bahsettiğimiz maçta takımı adına kaydettiği goldür. Milli ligin ilk haftasında oynanan 6 maçtan biri olan Altay - Beşiktaş maçını, Beşiktaş Nazmi'nin attığı 2 golle( diğer golü 59. dakikada atmıştır) 2-1 kazanır. Maçın ilginç olayı ise maç biter bitmez sahaya giren Beşiktaşlı taraftarların, iki gol kaydeden Nazmi' yi değilde, birçok gollük pozisyona kalesini kapatan kaleci Varol' u omuzlarına alarak stadın dışına çıkarmaları olmuştur.

Nazmi Bilge 3 kezde A milli formayı giymiş, birde gol kaydetmiştir ay yıldızlı formayla. O golü de 1955 yılında İstanbul İnönü Stadı' nda Portekiz ile oynayıp 3-1 kazandığımız özel maçta atar(3.gol).

Tam 8 sene formasını giydiği Beşiktaş' tan 1962 yılında ayrılarak Altay' a transfer olur. Ama burada da boş durmayarak bir ilke daha imza atar.

26 Eylül 1962 yılnda Fuar Şehirleri Kupası 1.tur maçıda Altay'ın İzimir' de Roma' ya 3-2 yenildiği maçta Altay' ın attığı 2 goldede Nazmi Bilge'nin imzası vardır. Kaydettiği bu goller Türk takımlarının İtalyan takımlarına karşı attığı ilk goller olarak Türk Futbol Tarihine geçer. Ne ilginçtir Nazmi Bilge' nin ilkleri hep 2 golle olmuştur.

Futbolu bıraktıktan sonra Beşiktaş' ta olaylı 1979 seçimlerinde Sedat Kesen' in listesinde Süleyman Seba ve Vedat Okyar gibi isimlerle beraber yer alarak, yönetim kurulunda yöneticilik yapar. Daha sonra da Türkiye Futbol Federasyonu' nda çeşitli görevlerde bulunur.






1 yorum:

  1. Türk futbolunun yetiştirmiş olduğu ve birçok ilke imza atan yüce insan "NAZMİ BİLGE'yi" kutlar, paylaşımı yapan arkadaşa teşekkürü bir borç bilirim...

    YanıtlaSil